ADHD

Tegenwoordig hoor je steeds meer om je heen dat mensen de term ADHD gebruiken, wanneer ze druk en ongeorganiseerd zijn.  Er is echter een groot verschil tussen het daadwerkelijk hebben van een diagnose AD(H)D en het beeld wat ervan bestaat.

In jouw hoofd lijkt het net de vertrekhal van Schiphol: honderden mensen, kriskras door elkaar, allemaal even belangrijk en het lijkt of ze geen doel hebben. Zo gaat het met de prikkelingen zoals ze bij jou binnenkomen. Ze komen van alle kanten, lijken allemaal even belangrijk, lijken allemaal prioriteit te hebben en doen allemaal een beroep op je om als eerste de aandacht te krijgen.

Uiterlijk lijkt er niets aan de hand en veel mensen uit je directe omgeving zullen verbaasd zijn wanneer je ze vertelt dat je de diagnose s gesteld. “Jij???? Hoe kan dat nou? Je bent altijd even spontaan, je hebt veel humor, je hebt het hart op de tong, je bent altijd even enthousiast en je staat altijd voor ons klaar.”
Toch voer je de hele dag door een innerlijke strijd. Je bent vergeetachtig, bang om dingen verkeerd te doen, je raakt vaak overgeconcentreerd, waardoor je de tijd verliest,    _MG_8232

je hebt geen goed dag- en nachtritme, geen structuur, waardoor vaak huishouden, werk, studie en administratie een puinhoop zijn en je vertoont vaak uitstelgedrag.

Deze strijd met jezelf heeft vaak de overhand en er ontstaat een  negatief zelfbeeld, met weinig zelfvertrouwen. De dingen die goed gaan, verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.

Samen met je coach ga je aan de slag om de prikkelingen te kanaliseren. Net als de mensen in de vertrekhal: ze gaan vanuit de vertrekhal naar de gates en van daaruit naar de vliegtuigen die ze moeten hebben.

Stap voor stap leer je, om je gedachten te ordenen, door ze één voor één “aan te pakken”. Dat realiseer je niet in een maand tijd. Je bent samen  een behoorlijk lange tijd aan het werk, maar de resultaten zullen komen. Je gaat overzicht krijgen en, veel belangrijker, het gevoel dat je weer grip krijgt. Uitgangspunt zijn jouw kwaliteiten en van daaruit leer je om te gaan met je belemmeringen.